Skötselråd

STRANDSKAP silversmycken är gjorda av äkta sterlingsilver925, vilket betyder att det innehåller 925 tusendelar silver (92,5 %).  Resterande del är i huvudsak koppar för att silvret ska uppnå rätt hårdhet. Till vissa delar av smyckestillverkningen används även silver999 som är mjukare eftersom det innehåller 99,9 % rent silver.

Förvaring och användning

För att dina STRANDSKAPsmycken ska hålla sig skinande och fina är det bra om du förvarar dem i STRANDSKAP smyckesask/smyckespåse när du inte använder dem. Torka först av dem med en putsduk. 

Bada inte i havet eller badhus med dina smycken på och ta av dem vid disk och trädgårdarbete. Smycken med pärlor och stenar är extra känsliga.

Rengöring

Silver reagerar med svavel som finns i luften och huden och mörknar med tiden, vilket brukar kallas oxidering, men egentligen sker det en sulfidering.

Ett snabbt och enkelt sätt att rengöra dina silversmycken är att använda varmt  vatten och några droppar diskmedel. Låt smyckena ligga i blandningen några minuter och borsta sedan smycket lätt med en mjuk tandborste så försvinner smutsen och smycket blir skinande och fint igen.

Om smycket är mycket oxiderat kan du göra så här (ej med pärl- eller stensmycken!):

  1. Lägg en bit aluminiumfolie på botten av en glasform. 
  2. Placera smycket på folien. 
  3. Lägg 1 msk bakpulver i formen.
  4. Häll försiktigt på kokande vatten på smycket och folien. OBS! Det bubblar och luktar illa av svavelväte som kan irritera luftvägarna, så tänk på att inte ha ansiktet direkt ovanför formen under processen.
  5. Rör om lite med en trä- eller plastslev.
  6. Låt stå ca 10 min.
  7. Skölj av silvret med vanligt vatten.
  8. Torka smycket med en mjuk trasa. 
  9. Lämna vattenbadet till återvinningscentralen som farligt avfall!